Fehér Béla gasztronómiatörténeti kutatásai alapján több érdekességre is felhívja a figyelmet: noha a gasztronómiai szakirodalom József nádor
udvari szakácsaként tartja számon Czifrayt, az 1816-os kiadás címlapján
az olvasható, hogy a munkához az udvari főszakácsmester csak
útmutatásokkal szolgált. Az első két kiadáson (1816, 1819) még csak Cz.
I. monogram jelöli a szerzőt. A Tudományos Gyűjtemény című folyóirat
1818-ban a Trattner-nyomdából kikerült új kötetek felsorolásakor így
említi a munkát: „Czövek István, legújjabb Magyar Szakács Könyve a T.
Nádor Ispán Ő Cs. K. Her. Udvari fő Szakács mesterének útmutatása
szerént 1817. Pest”. Ezek szerint első kiadás a köteten olvasható
1816-os évszám ellenére csak a következő esztendőben jelent meg,
szerzője, "Cz. I." pedig Czövek István (1777–1828), aki eredetileg
teológiatanár és jogász volt. A harmadik kiadáson (1829) már Czifrai
István szakácsmester szerepel szerzőként (s majd a negyedik kiadástól:
Czifray), s ekkor változik a szakácskönyv címe is, attól kezdve lesz
Magyar nemzeti szakácskönyv.[1]
Czifray (vagy Czifrai vagy Czövek) István „Legújabb Magyar Szakács
Könyv” című műve az első olyan „főzőkönyv”, aminek a szerzőjét is
ismerjük. Második kiadása azonos címmel és tartalommal ugyancsak Pesten
látott napvilágot 1819-ben. A könyv harmadik (1829), negyedik (1830) és
ötödik kiadása már bővített tartalommal és „Magyar Nemzeti Szakácskönyv a
magyar gazda asszonyok számára” címmel jelent meg. A hatodik (1840), a
hetedik (1845) és a nyolcadik (1888) kiadást már Vasváry Gyula
szakácsmester neve fémjelzi, címe pedig: „Czifrai István szakács mester
magyar nemzeti szakácskönyve”. A hetedik kiadásnak egyébként 1875-ben
volt egy úgynevezett kalózkiadása is, ezt kilencedik kiadásnak jelölték,
holott az igazi nyolcadik kiadás csak 1888-ban látott napvilágot. A
trükk egyszerű volt: a krúdában maradt hetedik kiadást beköttették
kilencedik kiadás címlappal, nem tudván, hogy még a nyolcadik sem jelent
meg.
A Czifrai szakácskönyvek jelentősége abban rejlett, hogy megállították a
Tótfalusi Kis Miklós-féle szakácskönyvek több mint százéves
egyeduralkodását és új színt vittek a magyar gasztronómiai
könyvkiadásba.
A könyv megrendelése: http://www.libri.hu/konyv/magyar-nemzeti-szakacskonyv.html
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése